Llibres


Us relacionem alguns blocs i pàgines web on podreu trobar seleccions de llibres sobre el 1714. Aquests blocs també els podeu tenir en compte per altres temes.

Blogs i webs amb recomanacions
Llibres al replà
Itinerari lector sobre el 1714
Pàgina de publicacions del web Tricentenari. 

Selecció de llibres
1714 el setge de Barcelona Guillem H. Pongiluppi i F. Xavier Hernández Cardona. Excel·lent llibre per a conèixer de manera visual el context i els fets de la guerra de successió. Són especialment recomanables les magnífiques il·lustracions, que recreen escenaris i personatges de la confrontació bèl·lica. Hem comentat aquest llibre en una entrada a La PlegaGod save Catalonia. Xavier Rubio Campillo (Coord.) Calafell: Llibres de Matrícula, 2013 (Camp de Mart, 3). Analitza la intervenció anglesa durant la guerra de successió i relata el conflicte incidint en els aspectes militars (descripció d'exèrcits, armes, escenaris de batalles, setges ... ) en els que hi intervingueren tropes angleses. Accés lliure i integre a la versió anglesa. 
En aquesta mateixa col·lecció hi ha altres títols sobre el mateix conflicte: Almenar 1710: victòria anglesa a Catalunya, del mateix autor, i Talamanca 1714: arqueologia d'una batalla. L'editorial que els publica està vinculada al grup DIDPATRI, Didàctica del Patrimoni, de la Universitat de Barcelona, especialitzat en la difusió de la microhistòria i l'arqueologia bèl·lica. Aquest grup és creador, entre altres fonts, del web Guerradesuccessió.cat

La ciutat del Born. Albert García Espuche Economia i vida quotidiana al s. XIV-XVIII
Els herois del 1714. Francesc Serra.   Biografies de persones que van lluitar a la guerra. 
Petita història de Rafael de Casanova i l'Onze de Setembre. Ed. Mediterrània. Biografia escrita per Josep M. Ainaud de Lassarte i il·lustrada per Pilarin Bayés. Existeix una reedició ampliada pel Servei d'Arxiu de la Federació de Monges Benedictines


Ficció històrica

Lliures o morts Jaume Clotet. David de Montserrat. Columna, 2013. L'aventura d'un mestre d'escola, Ermengol Amill que colpit per un episodi viscut a l'Empordà el porta a implicar-se en el bàndol català en la resistència a la ocupació durant guerra de successió, després de comprovar com la seva nació ha estat abandonada a la seva sort en el tauler de joc de la guerra i la política internacinal. Els escenaris de la novel·la passen del camp de batalla a les cancelleries euroepees, tot recolzat amb documentació històrica.


Victus1714 : Barcelona 1714 Sánchez Piñol, Albert, La Campana, 2012
No cal gaires presentacions, es prou conegut l'argument. Martí Zubiria, que amb 98 anys i des de Viena escriu les seves memòries narrant la seva formació com a arquitecte militar i la seva experiència a la guerra de successió, especialment durant el setge de Barcelona al costat del general Villarroel. Ens apropem no només als fets i personatges històrics sinó també a la histpòria militar, la poliorcètica, la ciència de construïr i destruïr defenses militars. Un cadaver exquisit. Jordi Mata Viladiu. Barcelona. Edicions 62, 2013. Gran novel·la històrica que s'inica en el moment de la mort de Carles II, els proces de selecció del nou candidat i la posterior guerra de successió.

 


  

Cicatrius del 1714. Andreu Martin. Bromera, 2013.   L'argument se centra en el tram final del setge de Barcelona i durant els anys de repressió posteriors. El protagonista fuig amb la seva família a Badalona però cau en contradiccions sobre la seva família, que ell creu que són autèntics botiflers i se sent atret per l'entorn dels espies i resistents.La història que en Roc Pons no coneixia. Jaume Cabré. La Galera, 2013. Reedició d'una obra ja clàssica de la literatura juvenil catalana, fou premi de la Crítica Serra d'Or 1981. L'autor és prou conegut per novel·les de gran impacte: Jo Confesso, Senyoria, La teranyina, Fra Junoi o l'agonia dels sons... Relata el setge de Barcelona des del punt de vista d'un noi que misteriosament ha fet un viatge en el temps i ha anat a parar al 1714.