El Servei d'Arxius de la Federació de Monges Benedictines commemora el Tricentenari del 1714

Molts arxius catalans participen també en la commemoració del final de la Guerra de Successió, un d'ells, el  Servei d'Arxiu de la Federació de Monges Benedictines, (SAF) realitza una projecte molt remarcable, Dos monestirs en primera línia de foc 1714-2014 [pdf] sobretot si tenim en compte que no es tracta d'un arxiu gran.

L'origen d'aquesta commemoració se centra en recordar el gran protagonisme que va tenir els monestirs barcelonins de Sant Antoni i Santa Clara i el de Sant Pere de les Puelles durant aquella guerra i el setge final. El primer estava situat molt a prop del baluard de Santa Clara, un dels punts on es va centrar la batalla final, va ser molt malmès pels efectes dels projectils i finalment va ser expropiat i enderrocat per la construcció de la ciutadella. La comunitat es va traslladar el 1718 al Palau Reia, habilitat com a monestir. Després de la guerra civil la comunitat no va poder tornar al Palau Reial, d'on havia fugit el 1936, perquè fou ocupat per l'Ajuntament. La comunitat finalment es va fusionar el 1952 amb la de Sant Benet de Mataró, resident a Santa Cecília de Montserrat, i es funda l'actual monestir de Sant Benet de Montserrat, la seva seu actual.

El monestir de Sant Pere de les Puel·les tot i que patí els efectes de la guerra i el setge pogué continuar fins que el 1835 amb motiu de l'exclaustració se'n motivà la sortida, conservant-se només l'església,  que actualment és la parròquia de Sant Pere de les Puel·les. La comunitat es va traslladar el 1879 a Sarrià, en un nou monestir al carrer d'Anglí, on actualment encara  resideixen.
 
El punt central de la commemoració del 1714 se centra en l'exposició Monestirs en temps de guerra. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona, 1701-1718, produïda pel Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) que s'exposarà a la Capella de Santa Àgata de Barcelona de maig a octubre de 2014. Al voltant d'aquest esdeveniment el SAF ha programat un seguit d'activitats complementàries

Itinerari històric. Recorregut pels escenaris de la Barcelona de 1714 en relació a aquests dos monestirs.  L'últim dissabte de cada mes menys els mesos de juliol i agost. També es poden fer visites amb grups tancats amb una reserva prèvia: reservesSAF@federaciobenedictines.cat.


Jornada d'Estudi: L'Església catalana a la Guerra de Successió. al MUHBA, el setembre de 2014. El quadre de ponents no està encara del tot tancat. 

Documental. En lo últim siti. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona a la Guerra de Successió. Es presentarà al MUHBA en una data encara per definir, però dins d'aquest any.

Concert. Records d'una vida en aquests temps de guerra. L'abadessa Agnés d'Esquerrer (1693-1715).  L'abadessa recorda la seva vida al monestir des de la seva professió al 1650 fins la seva mort el 1715. El concert es farà a la parròquia de Sant Pere de les Puel·les el 13 de juny de 2014 a les 20.30. S'interpretaran peces extretes dels cantorals del monestir i peces polifòniques de l'època que visquè l'abadessa. Visita guiada a l'arxiu. Amb el títol de La memòria guardada, l'arxiu del monestir de Sant Pere de les Puel·les i la Guerra de Successió, s'ofereix una visita guiada per grups amb reserva prèvia.

Publicació. Reedició de Petita Història de Rafael de Casanova i l'Onze de Setembre, amb dibuixos de Pilarin Bayés amb la inclusió d'una fitxa didàctica per conèixer la vida i el monestirs durant la Guerra de Successió.

Notícia a Catalunya Religió

Per ampliar imformació sobre aquestes activitats, consulteu el web, o els comptes de twitter o facebook o escriviu u correu a: reservesSAF@federaciobenedictines.cat


D'altra banda, la parròquia de Sant Pere de les Puel·les també realitza visites guiades